DON BOSCO: PELGRIM VAN HOOP
Don Bosco leeft op elke plek waar jongeren een kans krijgen
Op 31 januari viert de Salesiaanse Familie, wereldwijd, jaarlijks het feest van Don Bosco, een man die zó vol vuur leefde dat zijn enthousiasme zelfs nu nog overslaat. Maar wie zou Don Bosco vandaag aanspreken? Welke jongeren zou hij een knipoog geven en waar zou je hem horen lachen, roepen of zingen? Zijn opvoedingsproject, doordrenkt van warmte en avontuur, is ook nu nog relevant. Meer zelfs, het is broodnodig in een wereld die snakt naar hoop en verbinding.
Don Bosco was een man met een droom - letterlijk. Hij droomde van jongeren die opbloeiden, hoe moeilijk hun situatie ook was. In het Turijn van de negentiende eeuw trok deze opmerkelijke priester zich het lot aan van straatkinderen en jongeren die geen kant meer op konden. Hij bood hen een thuis, maar ook kansen en perspectief.
Fast forward naar vandaag: de wereld is intussen een stuk moderner, maar de uitdagingen zijn verrassend herkenbaar. Er zijn nog steeds jongeren die zich verloren voelen of gevangen zitten in een web van prestatiedruk of eenzaamheid. En ook nu zijn er jongeren aan de rand van de maatschappij; jongeren die worstelen om hun plek te vinden. De ‘jongeren van Don Bosco’ anno nu. Iedereen hunkert naar een beetje meer licht, liefde en aandacht.
Gouden aanpak
Wat maakte Don Bosco zo bijzonder? Zijn aanpak was simpel, maar o zo krachtig. Geen strenge regels of straffen, maar wel een pedagogisch systeem gebaseerd op hartelijkheid, redelijkheid en geloof. Don Bosco wilde jongeren niet opsluiten in wat ze fout deden, maar hen net de ruimte geven om te groeien en te bloeien in hun talenten.
Stel je voor: een school, jeugdbeweging of sportclub waar niet de regels, maar de relaties centraal staan. Een plaats waar je fouten mag maken, zonder dat je meteen wordt afgerekend. Don Bosco wist het reeds: jongeren willen niet alleen een ‘opvoeder’, ze willen een bondgenoot. Iemand die hen ziet staat, die in hen gelooft – ook als ze zelf even twijfelen.
Don Bosco in 2025 Hoe zou Don Bosco zijn aanpak vertalen naar vandaag? De uitdagingen zijn veranderd, maar zijn antwoorden blijven verrassend fris. Jongeren staan onder druk – school, social media, toekomstplannen... Don Bosco zou hen aanmoedigen om op adem te komen. Om te ontdekken wie ze zijn, los van prestaties en likes. Hij zou hen uitnodigen voor echte ontmoetingen. Niet met pixels, maar met mensen van vlees en bloed.
Don Bosco leeft op elke plek waar jongeren een kans krijgen. Hij klinkt in de lach van die jongere die zich eindelijk ergens thuis voelt en in de schouderklop van een begeleider die vertrouwen uitstraalt. Maar je hoort hem ook in de kleine dingen: in een ouder die met geduld naar zijn kind luistert, of in een leerkracht die een fout niet afstraft, maar uitlegt.
Don Bosco zei ooit: “Alleen ga je sneller, samen geraak je verder.” Dat is precies wat hij ons ook vandaag vraagt. Zorg voor elkaar, geef kansen en wees een beetje licht in iemands leven. Vanuit die inspiratie proberen we ook in Oostende die droom in De Takel een stuk waar te maken.
En ook wij willen het feest van Don Bosco vieren, en wel op zondag 26 januari 2026. Dit jaar doen we dit samen met de dienst ‘Missiepastoraal bisdom Brugge’, in het kader van het kerkelijk jubeljaar.
Programma: Don Bosco, pelgrim van hoop
10.30 uur: eucharistieviering in de kapel van de Zusters Clarissen: - ‘Huize Zonnelied’, Mariakerkelaan 212, 8400 Oostende)
11.15 uur: ter plaatse: receptie aangeboden door Salesianen van Don Bosco
12.30 uur: voor hen die ook willen blijven voor het namiddagprogramma: broodjes met soep (mits inschrijving vóór 18/01/2025: tel. 0487.14.62.36) in: De Takel, Elisabethlaan 221, 8400 Oostende
13.30 uur: welkom (onthaal met koffie) in: Jeugdwerk De Takel voor wie aansluit bij het namiddaggedeelte; opendeur
14.00 uur: Uitleg bij salesiaans pastoraal engagement: opvoedend evangeliseren & evangeliserend opvoeden; getuigenissen; ondertussen voor kinderen: Godly Play: Don Bosco; missionair pastoraal engagement: verleden, heden en toekomst
16.00 uur: bezinningsmoment
16.30 uur: ontmoeting
17.00 uur: einde
Van harte welkom!