Bidweek voor de eenheid van de christenen

Zaterdag 21 januari 18 uur

in de Orthodoxe kerk, Goedheidstraat 9 Oostende

Week van gebed 2023: ‘Doe goed, zoek recht’

De Week van gebed voor eenheid van christenen 2023 (15 t/m 22 januari 2023) moedigt kerken aan om goed te doen en recht te zoeken. Bijzondere aandacht is er voor de verdeeldheid die veroorzaakt wordt door het onrecht van ongelijkheid en racisme. Tijdens de Week van gebed voor eenheid bidden wereldwijd miljoenen christenen mee. Door samen te bidden ervaren mensen dat ze verbonden zijn, met God en met elkaar. Tegelijk tonen ze verantwoordelijkheid voor anderen door de problemen van de samenleving in de voorbede een plek te geven.

Het materiaal voor de Week van gebed voor eenheid 2023 werd voorbereid door kerken uit de Amerikaanse staat Minnesota. Zij kozen het thema ‘Doe goed, zoek recht’ uit, naar aanleiding van een Bijbeltekst uit Jesaja 1 vers 17 (“Leer goed te doen; zoek het recht, houd tirannen in toom, kom op voor wezen, sta weduwen bij”). De gruwelijke dood van George Floyd in deze staat in 2020, als gevolg van het handelen van een politieagent, bracht wereldwijd een beweging op gang waarin (de gevolgen van) racisme en etnocentrisme worden besproken. Ook in de kerk. In het materiaal van dit jaar wordt gekeken naar de rol van de kerk en gebeden om eenheid.