STEMMEN VAN HOOP EN BEKERING

Een bijbels leerhuis over de kleine profeten.

Voor iedereen die interesse heeft

Het Bijbels leerhuis is een initiatief in verschillende Vlaamse bisdommen. Het beoogt Bijbelse geloofs- verdieping dicht bij huis. Het zijn namelijk de parochie, het dekenaat, of een andere plaatselijke gemeenschap die een reeks van acht bijeenkomsten inrichten.

Deze sessies zijn bedoeld voor ieder die interesse heeft. Je hoeft dus geen expert of ‘Schriftgeleerde’ te zijn. De bereidheid om gedurende een klein jaar lerend met een groepje op weg te gaan volstaat. Het biedt ook meer dan ooit de mogelijkheid om andere gelovigen uit het decanaat te ontmoeten De bijeenkomsten zelf werden voorbereid door een interdiocesane werkgroep met medewerkers van CCV.

Kleine omvang, grote inspiratie

Hoorde u al van Amos of Hosea? Zegt de naam van Micha u iets? De profeet Jona zal u zich wel bekend in de oren klinken, maar wat met Joël of Habakuk? In 2024-2025 verkennen we enkele van de twaalf kleine profeten. Hun geschriften zijn een verborgen schat in het hart van de Hebreeuwse Bijbel, ons Oude Testament. Ze worden ‘klein’ genoemd omwille van de lengte van de teksten, maar ze zijn daarom niet minder inspirerend.

Even goed als de ‘grote’ Jeremia, Jesaja of Ezechiël zijn de kleine profeten scherpe zieners die de tekenen van de tijd lezen. Hoe is God (soms verborgen) aan het werk? Voor welke uit- dagingen staat het godsvolk wil het zijn roeping niet mislopen? Profeten klagen onrecht en hypocrisie aan, maar ze bemoedigen ook. Ze houden ons een spiegel voor. Het zijn stemmen van bekering en hoop voor deze tijd

Acht bijeenkomsten

We starten in september 2024 en eindigen in mei 2025. Na de start lezen we één kleine profeet per maand. Daarbij leggen we de tekst open en verbinden hem met de ruimere Bijbel, de liturgie, de grote spirituele traditie van het christendom en met ons eigen leven. Voor de laatste sessie komen we met alle deelnemers samen. De deelnemers van het bisdom Brugge verzamelen voor het slot op dinsdag 20 mei om 19.30u. in dienstencentrum Groenhove (Torhout).

Praktische info

DATA BIJEENKOMSTEN

woensdag 11/09, 16/10, 13/11 en 11/12/2024 en 12/02, 19/03 en 23/04/2025

telkens om 19 uur

PLAATS VAN BIJEENKOMST

Hotel Middelpunt

Westendelaan 37

8430 Middelkerke

BEGELEIDER

Bart Lagrange

bartlagrange@gmail.com

Charles Lommens lommenscharles@gmail.com

INSCHRIJVEN?

Bij Sylvia Bekaert

Kerkstraat 16

8430 Middelkerke

Telefoon 0471 59 45 20

Mail parochiesecretariaat@sintandreasmiddelkerke.be